de Verhalen - Stichting Familiehistorie Westera Wilkens

Verveners & Turfdragers
Title
Ga naar de inhoud
de Verhalen

behorend bij de Kwartierstaat Westera
Immina Bugel trok van 1867 tot 1875 door Nederland met de getrouwde spoorwerker Egbert Bras. Deze Egbert werd door zijn familie als vermist opgegeven, en dat leverde problemen op bij het huwelijk van dochter Francina. Wilt u meer weten over deze Ronde van Nederland?
Hoe zal Immina Bugel die tocht door Nederland gemaakt hebben in de tweede helft van de negentiende eeuw?
Met een trekschuit? Maar hoe ging het er in zo'n trekschuit aan toe?
Egbert Bras, die met Immina Bugel door Nederland trok, was nog getrouwd met Fransina Verhoef. Bij het huwelijk van hun dochter Francina Bras gaf het problemen dat de verblijfplaats van Egbert Bras niet bekend was.
Het verhaal van de tekst
WILT GHI LEVEN IN RUST ENDE IN WILLE
HOERET SIET ENDE SWIGET STILLE
verschijnt hier binnenkort.


In rust ende in wille
In de Kwartierstaat Westera komen we de Veendammer schipper Wijndelt Roelfs Suk tegen. Hij voer o.a. richting de Oostzee en Amsterdam.
Het zat hem niet altijd mee, zoals blijkt in het artikel dat verschenen is op de website De Verhalen van Groningen. In 1770 vertrok hij vanuit Stettin richting Amsterdam met een lading hout. Pas een jaar later arriveerde hij daar.
Wijndelt Roelfs Suk, die in de linker kolom genoemd wordt bij het artikel ´Een Veendammer schipper met heel veel pech´ had al eerder averij opgelopen op zee.
In 1765, tijdens een tocht van Gothenburg naar Amsterdam, kwam hij in een zware storm terecht, wat de nodige schade tot gevolg had.
Neger van Welgelegen, knegt van de Heer Gezworen Ligtenvoort, neger uit Curaçao.
Het zijn maar een paar van de benamingen die Louis Alons door de jaren heen heeft gekregen. Hij was vaak in de buurt van Cornelis Star Lichtenvoort, over wie hiernaast nog meer te vinden is.

Cornelis Star Lichtenvoort komt niet voor in de Kwartierstaten Westera en Wilkens. Hij was wel vaak in de buurt van Louis Alons, en misschien wel belangrijker voor Louis dan het op het eerste gezicht lijkt.

De verhalen over Louis Alons bevatten nog wel eens halve waarheden, en dat wordt in genealogische kringen soms makkelijk gekopieerd.
In 'Beter zoeken' een overzicht van wat onjuiste informatie over Louis.

Een bericht in de krant in 1861 leidde naar een kindermoord, gepleegd door Marchien Hindriks Drobe.
De ouders van Geesje Jans Gnodde woonden dan wel in Hoogezand, een aantal van hun kinderen kwamen elders ter wereld. Geesje werd geboren in Durgerdam. Of was het toch in Nieuwhuizen?
Imminus.
Hoe verzin je het?
Johanna Barbera Schuur overleed in januari 1920. Dankzij een aantal gescande krantenberichten konden we achterhalen waaraan zij
overleden is.
Voordat Jan van Oost kon trouwen met Janna Obbes Visser, moest de koning toestemming geven. Jan van Oost was namelijk geboren 'onder de slaven' en kon geen geboortebewijs tonen.
© 2003-2024   Stichting Familiehistorie Westera Wilkens
Terug naar de inhoud