Rijst en schoenen
Het gooien van rijst naar een pas getrouwd stel bij het gemeentehuis is nog wel een bekend verschijnsel. Wat in het filmfragment hierboven gebeurt, komt waarschijnlijk minder vaak voor. De bruidegom krijgt een paar schoenen naar zijn hoofd geslingerd, die bij nader inzien wel bruikbaar zijn en die hij dan ook maar meeneemt.
Uiteraard hebben de voorouders uit de kwartierstaten ook merkwaardige dingen meegemaakt tijdens hun huwelijken. Zo is er een huwelijksakte opgebrand, verdwijnt de vader des huizes jarenlang uit beeld en nog veel meer. De komende tijd verschijnen hieronder bijzondere en merkwaardige verhalen over huwelijken en echtscheidingen.
De huwelijksakte van Otte Kristiaans Hekman en Jantje Koning is door een brand in het gemeentehuis van Wildervank grotendeels verloren gegaan. Voor de rechtbank in Winschoten moest wel bewezen worden dat het huwelijk gesloten was.
De weduwe Jantje Kampinga trouwde in 1902 met de pas gescheiden Harm Perdon.
Deze Harm Perdon was getrouwd geweest met Trijntje Smit, en zij hadden dezelfde grootouders.
Egbert Bras, die met Immina Bugel door Nederland trok, was nog getrouwd met Fransina Verhoef. Bij het huwelijk van hun dochter Francina Bras gaf het problemen dat de verblijfplaats van Egbert Bras niet bekend was.
Voordat Jan van Oost kon trouwen met Janna Obbes Visser, moest de koning toestemming geven. Jan van Oost was namelijk geboren 'onder de slaven' en kon geen geboortebewijs tonen.