Ongeluksverhalen - Stichting Familiehistorie Westera Wilkens

Verveners & Turfdragers
Title
Ga naar de inhoud

Klein hoekje

Een timmerman die werkt zoals Buster Keaton in het filmfragment hierboven, zal zijn werk niet lang kunnen uitvoeren. Ook in de rest van de film waar dit fragment uit komt, One week, blijkt dat hij niet lang carrière zou kunnen maken in de bouw.
Maar een ongeluk zit, zoals de titel vermeldt, in een klein hoekje. De voorouders in de verschillende kwartierstaten hadden tijdens hun leven ook niet allemaal evenveel geluk. Zo kwam Wijndelt Roelfs Suk tot twee maal toe in noodweer terecht, waardoor zijn schip averij opliep, en kreeg Harm Perdon tijdens zijn werk een ongeluk.
Hieronder staan de verwijzingen naar een aantal ongeluksverhalen.



In de Kwartierstaat Westera komen we de Veendammer schipper Wijndelt Roelfs Suk tegen. Hij voer o.a. richting de Oostzee en Amsterdam.
 
Het zat hem niet altijd mee, zoals blijkt in het artikel dat verschenen is op de website De Verhalen van Groningen. In 1770 vertrok hij vanuit Stettin richting Amsterdam met een lading hout. Pas een jaar later arriveerde hij daar.
Wijndelt Roelfs Suk, die in de linker kolom genoemd wordt bij het artikel ´Een Veendammer schipper met heel veel pech´ had al eerder averij opgelopen op zee.
In 1765, tijdens een tocht van Gothenburg naar Amsterdam, kwam hij in een zware storm terecht, wat de nodige schade tot gevolg had.

Jantje Kampinga was al op jonge leeftijd weduwe geworden, en opnieuw getrouwd met de gescheiden Harm Perdon. Maar al gauw na dit huwelijk kreeg Harm Perdon een ongeluk op zijn werk.

Louis Alons was waarschijnlijk mee op jacht toen Cornelis Star Lichtenvoort een schot hagel opving met zijn rechteroog.
Johanna Barbera Schuur overleed in januari 1920. Dankzij een aantal gescande krantenberichten konden we achterhalen waaraan zij
overleden is.
© 2003-2024   Stichting Familiehistorie Westera Wilkens
Terug naar de inhoud