Diep verborgen in de archieven
De in de genealogie veel gebruikte parenteel en kwartierstaat zijn eigenlijk gortdroge opsommingen van namen en data. Veel van de bijzonderheden over de besproken familieleden zullen niet ontdekt worden bij het doorlezen of doorkijken ervan.
De bijzonderheden over de personen die voorkomen in parentelen en kwartierstaten komen wel tevoorschijn bij het speuren in de archieven. Met het doorlezen hiervan krijg je een fraai inkijkje in het leven van die mensen.
Als voorbeeld hiervan noem ik de elders op deze website vermelde ‘afwezigheid’ van Jan Johannes Mihl bij de aangifte van de geboorte van zijn dochter. De reden van zijn afwezigheid zegt veel over het leven dat zij leidden.
Een ander voorbeeld van nuttige informatie over het leven van voorouders die ontbreekt in een ‘kale’ kwartierstaat is Johanna Barbera Schuur. De doodsoorzaak staat uiteraard niet in de overlijdensakte vermeld, want dat gebeurde nooit, maar is wel te achterhalen in de kranten van destijds.
Op deze ‘Diep verborgen’-pagina’s staan meer van deze bijzonderheden over de voorouders uit zowel de Kwartierstaat Wilkens als de Kwartierstaat Westera.
Diep verborgen V
Van Immina Bugel (1842-1917) was al bekend dat ze nogal reislustig was. Met de gehuwde Egbert Bras trok ze langs diverse Nederlandse steden, en aan de hand van verschillende geboorte- en overlijdensaktes is die tocht goed te volgen. Hierover meer in Ronde van Nederland.
Ook haar oudere broer Roelof heeft wel wat van de wereld gezien. Hij was 'zeilenmaker' en voer onder andere naar Batavia (het huidige Jakarta). In 1865 meldde het Ministerie van Marine dat Roelof in december 1864 aan boord van een schip overleden was.
Volgens missive van het Ministerie van Marine dat op Negen December 1800 vierenzestig des voor middags ten vijf ure, is overleden Roelof Bugel, van beroep zeilenmaker, in den ouderdom van zevenentwintig jaren, van Amsterdam. Welk schip op eene reize van Batavia naar Amsterdam, toen zeilde op de hoogte van 25° 16' Zuiderbreedte en 69° 10' Lengte Oost van Greenwich.
Met het overlijden van Roelof Bugel kwam deze locatie in de Indische Oceaan met de coördinaten 25° 16' ZB en 69° 10' OL terecht in het overlijdensregister van Amsterdam.
Diep verborgen VI
Wijndelt Roelfs Suk, die voorkomt in de Kwartierstaat Westera en over wie de verhalen 'Een Veendammer schipper met heel veel pech' en 'Nog meer averij' gaan, werd geboren en gedoopt in Veendam.
Zo staat er in de maand maart 1725:
den 16 dito - Wijndelt s.v. Roelf Jans en Aaltjen Lucas.
Ook zijn latere echtgenote, Geertje Tiddes, werd enkele maanden eerder gedoopt in Veendam. In de maand november 1724 staat er vermeld:
Nov. den 12 dito - Geertjen d.v. Tidde Tammes en Grietjen Thijes.
Tot zover is er niet zo veel bijzonders. Bij het doorbladeren van het originele doopboek van Veendam valt het wel op dat de doop van Wijndelt en Geertje een paar maanden na elkaar genoteerd is, maar dat ze in het opengeslagen doopboek op precies dezelfde regel staan (de vijfde regel van boven).
den 12 dito Geertjen d.v. Tidde Tammes & Grietjen Thijes.
den 15 dito Wijndelt s.v. Roelf Jans & Aaltjen Lucas.