dV-87 - Stichting Familiehistorie Westera Wilkens

Verveners & Turfdragers
Title
Ga naar de inhoud

Moor Pouwer!

Zo af en toe komt er in de kwartierstaten een voorouder voor die naar een ander deel van het land verhuist. Pieternella Pouwer bijvoorbeeld, in de Kwartierstaat Wilkens, die in de gemeente Bedum trouwde met Derk de Boer. Zij was het enige kind van de schipper Jacobus Pouwer en Catharina de Moor dat uit de provincie Zeeland vertrok.  
In Bericht uit Onderdendam is te lezen hoe Pieternella Pouwer in de provincie Groningen verzeild is geraakt.

Op deze pagina's verschijnen de verhalen over de voorouders van Pieternella Pouwer uit voornamelijk Zeeland. Over schippers, een burgemeester die aan de kant gezet werd, en een gestolen vaatje teer.

En vroeg of hij niet Jacobus Pouwer was, die dit toestemde, en die op zijne vraag wat hebt gij daar, maar dat hoef ik niet te vragen, want dat is te ruiken, het is teer, waar op Pouwer antwoordde Ja het is teer.

Deze woorden over het vaatje teer komen uit een procesverbaal, opgemaakt door 'geregtsdienaar' Geerard Meyaard. Nadat deze Jacobus Pouwer in de gevangenis terecht gekomen was, schreef zijn echtgenote een brief aan de koning, om Jacobus vervroegd vrij te krijgen.
Binnenkort meer over de Zeeuwse voorouders uit de Kwartierstaat Wilkens.


Tegenwoordig is een berichtje gauw verstuurd.
Er is echter een tijd geweest dat de aankondiging van een huwelijk voor de familie aan de andere kant van het land, gebeurde met een advertentie in een nieuwsblad.
© 2003-2024   Stichting Familiehistorie Westera Wilkens
Terug naar de inhoud