dV-86 - Stichting Familiehistorie Westera Wilkens

Verveners & Turfdragers
Title
Ga naar de inhoud

Bericht uit Onderdendam


Met de huidige communicatiemiddelen is het moeilijk voor te stellen, maar er is een tijd geweest dat eenvoudig doorgeven dat je getrouwd was al een hele onderneming was. Als de familie bijvoorbeeld aan de andere kant van het land woonde, zoals het geval was bij het huwelijk van Pieternella Pouwer met Derk de Boer, was er de mogelijkheid om een advertentie in de krant te zetten.

terug naar de beginpagina van 'Moor Pouwer'

Zo verscheen er op de voorpagina van de ´Zierikzeesche Nieuwsbode´ een advertentie met de mededeling dat Derk de Boer van Ulrum getrouwd was met Pieternella Pouwer van Cortgene. Pieternella was dus afkomstig uit Zeeland, en ze woonde op dat moment al in Onderdendam. Hoe zij daar zo verzeild is geraakt aan de andere kant van het land, is wat dieper verborgen in de archieven nog wel terug te vinden.
In het bevolkingsregister van Kortgene staat bijvoorbeeld vermeld dat Pieternella in augustus 1869 vertrokken is naar Onderdendam. Ze was op dat moment net zeventien jaar oud, en dat was al vijftien jaar vóór haar huwelijk met Derk de Boer. Hij was dan ook niet de reden dat Pieternella Pouwer naar de provincie Groningen verhuisde.
Haar naam is vervolgens ook te vinden tussen de dienstboden en knechten in het bevolkingsregister van de gemeente Bedum. Ze woont daar in het huis met nummer 69 in Onderdendam.
In dat huis woonde vanaf diezelfde maand de predikant Jan Abraham van der Scheer met zijn gezin. Van der Scheer was dominee in Kortgene, en geliefd bij de Hervormde gemeente in dat dorp, zoals in een bericht in de Middelburgsche Courant vermeld staat.
Pieternella Pouwer vertrok dus op zeventienjarige leeftijd naar de andere kant van het land, en ze zal niet vaak terug geweest zijn in Zeeland.
© 2003-2024   Stichting Familiehistorie Westera Wilkens
Terug naar de inhoud