Opstootjes
De naam van Louis Alons duikt ook weer op in het archief van de Staten van Stad en Lande. Hij was aanwezig in het huis van de Weduwe Barels op het Zuidlaarder Veen, waar een andere aanwezige 'honende en oproerige uitdrukkingen' liet horen.
Het was in het begin van de Bataafse Republiek, op 27 oktober 1795, en een leus als 'Oranje zal boven zyn'
hoorden de patriotten in die tijd liever niet. Er wordt niet duidelijk waarom Louis en de andere knecht van Star Lichtenvoort daar aanwezig waren, en wat voor bijeenkomst het was. Feit is dat Roelf, de knecht van de advocaat Nauta uit Wildervank, liever zag dat de Orangisten het bestuur in dit deel van de republiek overnamen.
Daar zynde heeft Roelf de knecht van Nauta door het roepen van Oranje zal boven zyn, en diergelyke honende en oproerige uitdrukkingen zich zeer te buiten gegaan, vertrouwende de Remonstranten, dat de Provisionele Representanten niet onverschillig omtrent het gebeurde zouden zyn.
De aanwezige patriotten vonden het nodig dat de Provisionele Representanten, het toenmalige bestuur van Groningen, van deze gebeurtenissen op de hoogte zouden zijn. Uit de tekst is niet af te leiden of Roelf er een straf voor heeft gekregen.
In het archief van het gerecht van Selwerd en Sappemeer komt nog de rechtzitting voor over de mishandeling van Louis Alons. Op 13 oktober 1802 werd Louis aangevallen op de openbare weg in Sappemeer door Jan Franssens, Pieter Jans, Reinder Jans Nagel en Jan Roelfs. Hij werd tot bloedens toe geslagen. Er wordt niet duidelijk waarom Louis mishandeld werd.
Dat gy als naar rechte zult worden gecorrigeerd, uit hoofde gy u onderstaan hebt, om op woensdag voor den middag, den 13 October 1802, op den publieken weg in Sapmeer den persoon van Louis Alons aan te vallen en zodanig met de vuist te slaan, dat daar van zwaar gebloed heeft.
De genoemde aanvallers kregen boetes opgelegd.