dV 22 - Stichting Familiehistorie Westera Wilkens

Verveners & turfdragers
Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:


Bericht uit Onderdendam

Met de huidige communicatiemiddelen is het moeilijk voor te stellen, maar er is een tijd geweest dat eenvoudig doorgeven dat je getrouwd was al een hele onderneming was. Als de familie bijvoorbeeld aan de andere kant van het land woonde, zoals het geval was bij het huwelijk van Pieternella Pouwer met Derk de Boer, was er de mogelijkheid om een advertentie in de krant te zetten.

Zo verscheen er op de voorpagina van de ´Zierikzeesche Nieuwsbode´ een advertentie met de mededeling dat Derk de Boer van Ulrum getrouwd was met Pieternella Pouwer van Cortgene. Pieternella was dus afkomstig uit Zeeland, en ze woonde op dat moment al in Onderdendam. Er is echter nog niet zo eenvoudig na te gaan hoe zij daar aan de andere kant van het land verzeild is geraakt.

Ze was dan wel dochter van een schipper, Jacobus Pouwer, maar die was al vele jaren daarvoor overleden. Haar moeder Catharina de Moor woonde nog in Kortgene, en de kans is wel vrij groot dat Pieternella Pouwer haar moeder na haar trouwdag in 1884 niet weer gezien heeft.

 
© 2003-2021 Stichting Familiehistorie Westera Wilkens
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu